AGİT: Hrant Dink, cezasızlığın sembolü

AGİT Medya yetkilisi Dunja Mjatovic, 2 Kasım’ın Uluslararası Cezasızlıkla Mücadele Günü dolayısıyla Hrant Dink dahil 14 gazeteci cinayetinin ivedilikle aydınlatılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
AGİT: Hrant Dink, cezasızlığın sembolü

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), 2 Kasım’ın Uluslararası Cezasızlıkla Mücadele Günü ilan edilmesi dolayısıyla AGİT’ye üye ülke yetkililerine cezasızlıkla mücadele konusunda samimi adımlar atmaya çağırdı.



AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mjatovic, AGİT Bölgesi’nde öldürülen ve dosyaları bugüne kadar cezasız bırakılmış gazeteciler listesinde, 19 Ocak 2007’de İstanbul Şişli’de katledilen ve sekiz yıldır sürüncemede kalan Agos gazetesi yayın yönetmeni Hrant Dink de bulunuyor.



İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM’de Türkiye’nin mahkumiyetine neden olan Dink dosyasını bugün ele almaya devam ediyor. Dink Ailesi ve avukatları, İstanbul ve Trabzon’daki güvenlik görevlilerinin, ihmalleriyle cinayete sebep oldukları gerekçesiyle Ceza Kanunu’nun 83. maddesi gereğince cinayetin sonuçlarından sorumlu tutulmalarını istiyor.



Mijatovic, “Gazetecilere yönelik saldırılar hızla ve iyice soruşturulmalı. Bu temel kurala hiç bir istisna tanınamaz. Cezasızlık unsuru AGİT Bölgesinde bir taciz ortamına katkı yapıyor” dedi.



Cezasızlığı sembolize edilen vakalarda şu gazetecilerin adları geçiyor:



Slavko Ćuruvija (1999), Georgy Gongadze (2000), Martin O’Hagan (2001), Milan Pantic (2001), Veronika Cherkasova (2004), Dusko Jovanovic (2004), Paul Klebnikov (2004), Elmar Huseynov (2005),Anna Politkovskaya (2006), Alisher Saipov (2007), Hrant Dink (2007), Natalya Estemirova (2009), Khadzhimurad Kamalov (2011) ve Akhmednabi Akhmednabiyev (2013).



Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Aralık 2013’te, gazeteci güvenliğiyle ilgili bir kararı kabul etmiş ve 2 Kasımı da Uluslararası Cezasızlıkla Mücadele Günü ilan etmişti. Karar, gazetecilerin doğrudan konu edildiği ilk BM belgesi olmuştu. (Bianet)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin