ABD medyasından 'Binali Yıldırım' yorumu

ABD medyası Binali Yıldırım'ın AKP Genel Başkanlığı'na seçilmesini bakın nasıl yorumladı...

Google Haberlere Abone ol
ABD medyasından 'Binali Yıldırım' yorumu

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlıktan istifa edeceğini açıklamasının ardından, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, arka koltukta oturmaya razı olacak birisini istiyor" yorumunda bulunan ABD medyası, bu kez de Binali Yıldırım'ın AKP Genel Başkanlığı'na seçilmesini değerlendirdi.



AKP'nin oy birliği ile, uzun zamandır Erdoğan'ın müttefiki olan Yıldırım'ı parti genel başkanlığına ve başbakanlık görevine getirdiğine değinen The New York Times Gazetesi, “Böylelikle Erdoğan'ın yetkilerini genişletmek ve başkan seçilmek için anayasa revizyonuna gidecek yol açılmış olacak" diye yazdı. Yıldırım'ın tek aday olarak delegelerin oybirliği ile seçildiğini aktaran The New York Times, Erdoğan'ın hükümeti kurma yetkisini Yıldırım'a verdiğini de belirterek, “Yıldırım'ın boyun eğen bir rol oynaması ve Erdoğan’ın güçlü bir başkanlık sistemi kurmasına izin verecek bir dizi anayasa değişikliği için girişimleri ileri götürmesi bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu. Gazete, şimdiki anayasaya göre, Erdoğan'ın bazı ayrıcalıklı güçleri bulunduğunu, ancak Erdoğan'ın görevinin genel olarak sembolik düzeyde olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanlığı görevinin, yasalar gereği partiler üstü bir konumda bulunmasından dolayı, Erdoğan'ın AKP kongresine katılmadığı belirtilen yazıda, “Ama Erdoğan, kongrenin açılışında yolladığı mesajla kendisini oradaymış gibi hissettirdi. Mesajda, yeni bir anayasa ve yeni bir hükümet sistemi için çağrıda bulundu. Mesajı parti üyeleri ayakta dinledi" bilgisi verildi.



Amerikan ABC kanalı, internet sitesindeki yazısında Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın, başbakanlık görevini devraldığını belirtti ve “güçlü başkanlığa giden yolda verilen söz" yorumunda bulundu. ABC, Binali Yıldırım'ın, Dışişleri Bakanlığı da yapmış olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerine getirildiğini, Davutoğlu'nun kendi gündemini belirlediğini ve Erdoğan ile yaşanan güç mücadelesinin ardından istifa etmek zorunda kaldığını yazdı. ABC'nin değerlendirmesinde. “Erdoğan dikkatlice hazırladığı koreografi kapsamında, önümüzdeki günlerde beklenen olayların sırayla gerçekleşmesi için, Yıldırım'a başbakanlık görevini verdi" görüşünü dile getirdi. Yazıda, Erdoğan'ın başkanlık sistemi kurmak için uyguladığı baskılar sarmalında, siyasi gözlemcilerin, Binali Yıldırım'ın, Ahmet Davutoğlu'na göre daha uysan davranmasını bekledikleri belirtildi.



Washington Post gazetesi de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendi gücünü artırmak için sadık müttefiki Binali Yıldırım'a başbakanlık görevi verdiğini yazdı. AKP'nin olağanüstü kongresinde, Binali Yıldırım'ın Türkiye'nin anayasasını değiştirmek ve daha güçlü bir başkanlık kurmak için Erdoğan ile yakın çalışma sözü verdiğini vurgulayan Washington Post, “Yıldırım, kongrede yaptığı konuşmada Erdoğan ile sırdaş ve itaatkar müttefik olacağını doğruladı” yorumunda bulundu. (DHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin