AA, tehlikeli bölgede!

Anadolu Ajansı (AA), bugüne kadar birçok Ebola vakası görülen Sierra Leone'ye giderek, ülkenin en büyük üçüncü şehri Kenema'da yaşanılan ağır şartları fotoğrafladı.

Google Haberlere Abone ol
AA, tehlikeli bölgede!

AA foto muhabiri Mohammed Elshamy, dünya üzerinde Ebola virüsünün yol açtığı hastalığın en yaygın görüldüğü yerlerden biri olan Sierra Leone'deki Kenema şehrine girdi.

 

Elshamy, Sierra Leone'nin başkenti Freetown'dan 5 saat uzaklıkta bulunan Kenema şehrine birçok ordu ve polis geçiş noktasından geçerek ulaştı. Devlet hastanesine girişi "yabancı bir gazetecinin hayatını riske atmak istemedikleri" gerekçesiyle engellenmek istenen Elshamy, sorumluluğu aldığını belirterek hastaneye girdi.

 

Elshamy, "Her gün Ebola virüsü sebebiyle insanlar acı çekerek ölüyor. Bu dramı belgeleme sorumluluğunu hissediyorum" dedi.

 

Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı'ndan bir doktorun Elshamy'i virüs kapmış hastaların yanında durmaması gerektiği sebebiyle uyarması üzerine Elshamy hastalardan fotoğraflarını çekmek için izin istedi. Elshamy, "İzin istediğim bir Ebola hastası bana 'İnsanların bizimle ilgilenmesi için tek çare bu' diye cevap verdi. Bu insanların belki de birkaç gün sonra ölecek olması nedeniyle kendimi çok kötü hissettim" diye konuştu.

 

Elshamy'nin çektiği fotoğraflarda, Ebola virüsü kapma riski altında Kenema şehrinin Kptema Mezarlığı'nda ölen hastaları gömme ve bölgeyi sterilize etme ile görevli olan ve günde sadece 6 dolara çalışan özel kıyafet giymiş görevliler de bulunuyor.

 

Ebola hastalığı nedir? 



Ebola Hemorajik Ateşi (EHA), Ebola virüsünün sebep olduğu hemorajik bir hastalık. Virüs, ilk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo'daki salgınlarda tespit edildi ve adını Kongo'daki bir nehirden aldı. Virüsün doğal kaynağının Afrika'daki meyve yarasaları olduğu düşünülüyor. Virüslerin varlığı bu yarasaların coğrafi dağılımıyla örtüşüyor.

 

Afrika'da hastalık daha çok kıtanın batısındaki Liberya, Gine, Sierra Leone, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Güney Sudan, Fildişi Sahilleri, Uganda ve Kongo Cumhuriyeti'nde görüldü.

 

Ebola virüsü, enfekte hayvanların organ, kan ve vücut sıvılarıyla yakın temas durumunda insanlara bulaşıyor. Hastalığın Afrika'da enfekte şempanze, goril, maymun, meyve yarasası ve antiloptan bulaştığı kayıt altına alınmış durumda.

 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Sierra Leone'de bugüne kadar 910 Ebola vakası görüldü, bunların 392'si ölümle sonuçlandı. İngiltere Sağlık Bakanlığı, dün Sierra Leone'de yaşayan bir İngiltere vatandaşının Ebola virüsü kaptığını doğrulamıştı.



AA, tehlikeli bölgede!


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin