51. Atın Portakal Film Festivali 10 Ekim'de başlıyor! Onur Ödüller hangi isimlere verilecek?

Bu sene 51'ncisi düzenlenecek olan 'Altın Portakal Film Festivali' 10-17 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek.

Google Haberlere Abone ol
51. Atın Portakal Film Festivali 10 Ekim'de başlıyor! Onur Ödüller hangi isimlere verilecek?

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Türkiye sinemasının 100. yılının kutlandığı  2014 yılında, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in Festival Başkanlığı’nda, 10 – 18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.



Festival'de bu sene onur ödülleri; başta Altın Portakal ödüllü 'Bozuk Düzen' olmak üzere Türkiye sinemasında çok sayıda filme senarist, yönetmen ve oyuncu olarak emek vermiş usta tiyatro sanatçısı Haldun Dormen, Yeşilçam'dan günümüze, pek çok filmde unutulmaz karakterlere hayat vermiş olan oyuncu Nilüfer Aydan, 'Düşman Yolları Kesti' başta olmak üzere Türkiye sinemasının klasikleşmiş pek çok filminin yazarı ve aynı zamanda Türk edebiyatının usta isimlerinden biri olan Tarık Dursun Kakınç'a verilecek.



1896 yılında Lumiere Kardeşler’in kaydettiği ve bir trenin gardan hareketini gösteren dünyanın ilk olarak kabul ettiği film,  aynı yıl sanata olan düşkünlüğü ile tanınan Sultan Abdülhamid’in talimatıyla Yıldız Sarayı Tiyatro Salonu’nda izleyici ile buluşmuştu. Bu topraklardaki ilk film gösteriminin yapıldığı Yıldız Sarayı 118 yıl sonra bu kez de kapılarını 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin lansmanı için açtı.



Türkiye sinemamınınn 100. yılının da kutlandığı bu yıl , 10-18 Ekim tarihlerinde 51'ncisi gerçekleştirilecek  Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin bu tarihi mekanda yapılan basın toplantısına Festival Başkanı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in başkanlığında,  Festival Direktörü Elif Dağdeviren, Festival Komitesi'nden Hülya Uçansu, Zeynep Özbatur Atakan ve Alin Taşçıyan ile Ulusal Bölüm Direktörü Serap Engin ve Uluslararası Bölüm Direktörü Nesim Bencoyan katıldı.



Beş yıl aradan sonra 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali vesilesiyle bir kez  daha basın mensuplarıyla buluşmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek sözlerine başlayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Menderes Türel;  Türkiye sinemasının gücüne değinirken, 2006-2009 yılları Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin belediyenin desteğiyle, Cannes’den Venedik’e, Sundance’ten Tokyo’ya, New York’a uzanan dünya festivaller zinciri içinde seçkin bir yere sahip olduğunun altını çizdi. Bu dönemde Antalya'nın dünyaca ünlü ödüllü yönetmenlere, yıldızlara, sinema ve film endüstrisi profesyonellerine ev sahipliği yaptığını da sözlerine ekleyen Türel, "sanat bir toplumun hem kendisini anlamasını hem de kendini anlatmasını sağlar. Sinema bunu en etkin şekilde yapan sanattır" dedi.



Geçmiş yılın ödenmeyen ödül paraları ödenecek



Bugün, Antalya halkı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak bir kez daha Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali ile buluşmanın ve festivale yeniden dünya festivali statüsünü geri kazandıracak olmanın sevincini yaşadığını da belirten Menderes Türel, Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devraldıktan sonra belediyenin bir çok alanda borçlarını ödememiş olduğunu, ne yazık ki geçtiğimiz yıl, yani 50. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ödenmeyen ödül paralarını da ödeyeceğini belirtti.



'Perde kapanmaz...'



Sanatın dilinin evrensel olduğu konusuna da vurgu yapan Menderes Türel, "Perde kapanmaz sözü sadece tiyatro için değil, bütün sanat dalları için geçerlidir. Sanatın dili evrenseldir, zamanlar üstüdür, siyasetin dili yereldir, günceldir. Sanat siyaset dilini kullanırsa sanat olmaktan çıkar. Bu nedenle bütün sinema camiamızı Altın Portakal’a peşin hüküm olmaksızın sahip çıkmaya çağırıyorum. Bizler siyasetçi olarak gelip geçici insanlarız, ama sanat kalıcıdır. Altın Portakal Belediye Başkanının değil, Antalya’nın ve Türkiye sinemasınındır" diyerek sözlerini tamamladı.



Gelenekten geleceğe yerelden evrensele



Direktörlüğünü Elif Dağdeviren'in yaptığı 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Film Komitesi ile Ulusal ve Uluslararası Bölüm direktörlerinin basına tanıtıldığı bölümde, Elif Dağdeviren amaçlarının,  sinemanın 100 yılının kutladığı bu yıl Türkiye sinemasının 50 yılında var olan, geçmişe dair ciddi bir hafıza taşıyan ve geleneklere sahip çıkarak kendi geleneklerini yaratmış olan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin, her anlamda modern ve uluslararası alanda ayakları yere sağlam basan, çağdaş bir geleceğe taşımak, yani gelenekten geleceğe yerelden evrensele bir köprü kurmak üzere daha da farklı bir boyuta taşıyabilmek olduğunu belirtti.



Yönetmelikte 100. yıl süprizi



Türkiye Sineması’nın 100. yılını kutlamak adına, Altın Portakal’ın ulusal uzun metraj film yarışmasının prömiyer şartının bu yıla özel olmak üzere kaldırıldığını söyleyen Elif Dağdeviren, ulusal yönetmeliğin prensipte aynı olduğunu da söyleyerek "alınan bu karar uyarınca ulusal filmler, yönetmelikte sözü geçen maddelere uygun oldukları taktirde bu yıl diğer ulusal festivallerden en iyi film ödülü kazanmamış olmaları şartıyla herhangi bir ulusal ya da uluslararası festivalde seyirci karşısına çıkmış olsa da ana yarışmada yer alabilecek. Detaylarını, bugün itibari ile www.altinportakal.org.tr web adresimizde açıklanan yönetmeliğimizde etraflıca bulabilirsiniz' diyerek şartnamenin temel şartlarını aktardı.



KISA VE BELGESEL FİLMLER HAKETTİĞİ SAYGI İLE AĞIRLANIYOR



Festivalin bu yıl üzerinde durduğu en önemli konulardan kısa film ve belgesel bölümleri ile yarışmaları konusuna da değinen Elif Dağdeviren konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "kısa film uzun metraja giden yolun, belgesel de kendimizden dünyaya açılan yolun ilk adımıdır.  Bunlar ulusal bölümün hayati bir parçası olarak konumlandırılmış olsalar da, hemen her yıl istemeden de olsa ulusal uzun metraj film yarışmasının gölgesinde kalıyorlar. Biz ise Türkiye sinemasının 100. yılında hak ettikleri değeri göstermek adına yola çıkmış durumdayız. Festivalin en önemli parçalarından biri olduğunun altını hem yönetmeliklerimizde çizdiğimiz, hem de festival sırasında ilk gösterimlerinin yapılması ve sonraki aşamalarda ekiplerin festival içerisindeki konumlandırılmasında altını bir kat daha kalın şekilde çizeceğimiz kısa film ve belgesellerin ödül heyecanı da, bu yıl planladığımız çeşitli sürprizler vesilesiyle daha da artacak gibi görünüyor"  dedi.



FESTİVAL'DE BİR "İLK" ANTALYA FİLM FORUM



Son yıllarında ulusal ve uluslararası başarıları ile sadece yapımcı olarak değil gönüllü bir Türkiye sineması neferi olarak da çalışan ve bu yıl Cannes’daki en büyük ödül olan Altın Palmiye’yi kazanan 'Kış Uykusu' filminin yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan, festival çerçevesinde bu yıl ilk kez olmak üzere Antalya Film Forum'u düzenliyor.  Zeynep Özbatur Atakan, basın toplantısında yaptığı açıklamada, forum kapsamında ortak yapım ve proje geliştirme marketi tasarladıklarını söylerken, ilk yıl olmasına rağmen oldukça kapsamlı ve yoğun bir program hazırladıklarını da sözlerine ekledi. Antalya Film Forum için, sunum ve yapım aşaması olmak üzere iki önemli platform olduğunu da belirten  Özbatur  "her iki platform da bu yıl sadece Türkiye'den projelere açık ve her ikisinde de önemli ödüller olacak. Ayrıca Antalya Film Forum kapsamında hem yabancı hem de yerli film fonlarının yöneticileri, dağıtımcılar, televizyon kanalları ve dünya satış ajanları Antalya'ya konuk olacak.  Antalya Film Forum, Antalya'nın uluslararası markasını kuvvetlendirecek önemli bir atılım olacak' diyerek, Antalya Film Forum'un gelecek yıllarda kendisini geliştirerek Avrupa'nın önemli marketlerinde biri haline getirecek çalışmaları da planladıklarını sözlerine ekledi.



 



 



 



 



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin