500 gün sonra gelen özgürlük... Ahmet Şık ve Murat Sabuncu serbest!

Cumhuriyet gazetesi davasında Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve muhabir Ahmet Şık, mahkemenin Cuma günü aldığı ara karar sonrası tahliye edildi.

Google Haberlere Abone ol
500 gün sonra gelen özgürlük... Ahmet Şık ve Murat Sabuncu serbest!

Tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi'nden salıverilen Ahmet Şık ve Murat Sabuncu'yu yakındaki bir dinlenme tesisinde aileleri, arkadaşları ve meslektaşlarından oluşan kalabalık bir grup karşıladı.



Ahmet Şık'ı karşılayanlar, "Ahmet çıktı, yine yazacak" şeklinde sloganlar attı.



Şık: Bu mafya saltanatı hak ettiği yere gidecek



Ahmet Şık tahliyesi sonrası yaptığı açıklamada avukatlarına, gazeteci arkadaşlarına, Cumhuriyet gazetesine, hakikate inanan herkese çok teşekkür etti.



Şık, "Ben hiçbir şekilde sevinçli değilim. Akın Atalay bu komplonun son tutuklusu olarak içerideyken sizlerin de sevinmesini istemiyorum. Öfkeli olmanızı tercih ediyorum. Çünkü öfke bizi ayakta tutacak, umudumuzu da öfkemizi de bileceğiz" dedi, sözlerini şöyle noktaladı:



"Bu ülkede sevineceğimiz gün gelecek çünkü bu mafya saltanatının biteceğini ben size garanti ediyorum. Hakikata inanan herkes bilsin ki bu mafya saltanatı hak ettiği yere gidecek. İşte biz o gün sevineceğiz."



500 gün sonra gelen özgürlük... Ahmet Şık ve Murat Sabuncu serbest!



Sabuncu: Biz dışarıdaysak dayanışma sayesinde dışarıdayız



Murat Sabuncu da tahliyesi sonrası yaptığı ilk açıklamada, "Düşünce ve fikir özgürlüğü yüzünden cezaevinde sadece biz yoktuk. Hâlâ gazeteciler, avukatlar, milletvekilleri, hak savunucuları cezaevinde" dedi.



"Biz dışarı çıktık diye Türkiye'nin problemleri düzelmedi" diye konuşan Sabuncu, "Bizim gazete olarak gazeteciler olarak görevimiz, bu hak mücadelesinde haberciler olarak, daha evvel yaptığımız gibi korkusuzca bu işi yapmaya devam etmek. Cumhuriyet gazetesi olarak bunu yaptık bugüne kadar. Herkes şunu unutmasın, biz dışarıdaysak dayanışma sayesinde dışarıdayız" ifadelerini kullandı.



Akın Atalay yaklaşık 500 gündür cezaevinde



Savcı Hacı Hasan Bölükbaşı Cuma günkü 6. duruşmada tutuklu tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etmiş, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi ise oy çokluğu ile Murat Sabuncu ve Ahmet Şık'ın tahliyelerine, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Ahmet Kemal Aydoğdu'nun ise tutukluluk hallerinin devamına hükmetmişti.



Davada bir sonraki duruşma 16 Mart Cuma günü yine Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada yapılacak.



Doğan Haber Ajansı, mahkeme başkanının tahliye kararlarını açıklarken "Murat Sabuncu 'boğazı görmek istiyorum' dedi. Gitsin görsün" ve "Ahmet Şık'ın annesi ermiş onu üzmeyelim' diyorlar. Biz de üzmeyelim" dediğini aktardı.



Cumhuriyet gazetesi de mahkeme başkanının tutukluluğa devam kararı verdiği Akın Atalay'a hitaben, "Gemiyi en son kaptanlar terk eder" dediğini bildirdi.



Akın Atalay yaklaşık 500 gündür cezaevinde.



'16 aylık keyfi tutukluluk nihayet son buldu'



Mahkemenin kararını BBC Türkçe'ye yorumlayan Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise Ahmet Şık ve Murat Sabuncu için alınan tahliye kararına atıfla, "Gazeteciliğin temel haklarının açıkça inkarından sonra bedeli peşinen ödenmiş 16 aylık keyfi tutukluluk nihayet son buldu" dedi.



Erol Önderoğlu, "Medya özgürlüğünün şartlara ve siyasi konjonktüre bağlı olmadan teslim edildiğini görmek istesek de hukuk devletinin hiçe sayıldığını söylemek zorundayız. Diğer gazeteci dosyalarının da hızla çözümlenmesini talep ediyoruz" diye konuştu.



Cuma günkü duruşmada bir dönem Cumhuriyet gazetesinde çalışan Mehmet Faraç, Leyla Tavşanoğlu ve Namık Kemal Boya, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, gazeteci ve siyasetçi Altan Öymen "tanık" sıfatıyla dinlenmişlerdi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin