3 gazeteci daha öldürüldü

ABD'nin terörist örgütler listesinde bulunan Rabbin Direniş Ordusu'nun Güney Sudan'da kurduğu pusuda 13 kişi hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol
3 gazeteci daha öldürüldü

Güney Sudan'ın kuzeyindeki Batı Bahr el-Gazal eyaletinde "Rabb'in Direniş Ordusu'nun" kurduğu pusuda 3'ü gazeteci 13 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.



Güney Sudan ordusu sözcüsü Albay Philip Oqoir, Ugandalı isyancıların Raca Polis Şefi'nin konvoyuna pusu kurduğunu, olayda 3'ü gazeteci 13 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.



Olayda yaralanan polis şefinin ise tedavi için hastaneye kaldırıldığını belirten Oqoir, "Olay son derece üzücü. Sivillerin ve gazetecilerin bulunduğu aracın pusuya düşmesi büyük şanssızlık" ifadesini kullandı.



Sabah saatlerinde Yukarı Nil Eyaleti'nde bir çarşıya düzenlenen saldırıdan da eski Güney Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ın liderliğini yaptığı isyancı hareketin sorumlu olduğunu belirten Oqoir, çarşıyı korumakla görevli müfrezenin olayın ardından kışlaya çekildiğini kaydetti.



ABD'nin terörist örgütler listesinde yer alan Rabbin Direniş Ordusu'nun, Uganda ve Güney Sudan'da 20 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiği, 2005 yılından bu yana Orta Afrika Cumhuriyeti ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde şiddet eylemleri düzenlediği biliniyor.



Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, 16 Aralık 2013'te yaptığı açıklamada, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın darbe teşebbüsünde bulunduğu öne sürmüştü. Bu gelişmenin ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti.



Mayardit ve Machar, ilk defa mayıs ayında Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'ın ara buluculuğunda bir araya gelmiş ve savaşın sonlandırılması için kapsamlı barış anlaşması imzalamıştı. Ancak anlaşma tarafların birbirlerini suçlaması sonucu kısa sürede bozulmuştu.



Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, 23 Ocak'tan bu yana IGAD ara buluculuğunda devam eden görüşmelerde, 10 Haziran'da da "Geçiş hükümeti" kurulmasını öngören bir "yol haritası" açıklanmış ancak hayata geçirilememişti. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin