2010 BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLLERİ'Nİ KAZANANLAR BELLİ OLDU

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 21 yıldır verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri’ni bu yıl kazananlar belirlendi.

Google Haberlere Abone ol
2010 BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLLERİ'Nİ KAZANANLAR BELLİ OLDU

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2010 Basın Özgürlüğü Ödülleri'ni bu yıl kişi dalında Sedat Ergin, ayrıca hapis cezası tehdidi altında olan ve cezaevinde bulunan gazeteciler adına İrfan Aktan, İsmail Saymaz ve Vedat Kurşun aldı. Kurum dalında ise ödülü kazanan Bağımsız İletişim Ağı (BİANET) oldu.

 


Büyük Seçici Kurul 7 Temmuz’da toplandı


2010 Basın Özgürlüğü Ödülleri Büyük Seçici Kurulu’na, bu yıl Radikal Gazetesi yazarı Altan Öymen, Türkiye Barolar Birliği’nden Teoman Ergül, Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan Başkan Ercan İpekçi, Türkiye Yayıncılar Birliği’nden Çetin Tüzüner, İletişim ve Araştırmaları Derneği’nden Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, Galatasaray Üniversitesi’nden İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Dekan Prof. Dr. Peyami Çelikcan,  İletişim Mezunları Derneği’nden Yrd. Doç. Dr. Esra Arsan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden Önceki Dönem Başkanı Nail Güreli, Başkan Vekili Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş katıldı.


 


7 Temmuz  2010 Çarşamba günü saat 14.30’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Merkezinde  toplanan Büyük Seçici Kurul, Başkanlığa Altan Öymen’i, raportörlüğe Sibel Güneş’i oybirliği ile seçti. Daha sonra adayların değerlendirilmesine geçildi. Büyük Seçici Kurul değerlendirme sonrasında 2010 Basın Özgürlüğü Ödülü’nün verilmesini aşağıdaki gerekçelerle kararlaştırdı.


 


“1- KİŞİ: Meslek hayatı boyunca olduğu gibi son 1 yıl içinde basın özgürlüğünün korunması konusundaki çalışmalara katkıları nedeniyle Hürriyet Gazetesi yazarı Sedat Ergin’e oy çokluğuyla 2010 Basın Özgürlüğü Ödülü verilmesine, ayrıca halkı bilgilendirme amacıyla yaptıkları haberler nedeniyle hapis cezası  tehdidi altında olan ve cezaevinde bulunan gazeteciler adına İrfan Aktan,  İsmail Saymaz ve Vedat Kurşun’a oy birliğiyle 2010 Basın Özgürlüğü Ödülü  verilmesine karar verildi. 


 


2 - KURUM: Türkiye’de alternatif ve hak odaklı gazetecilik alanında yapmış olduğu çalışmalar ile demokrasinin gelişimi, bilgi edinme hakkı ve yurttaşlık bilincinin yerleşmesi konusundaki emekleri için Bağımsız İletişim Ağı BİANET 2010 Basın Özgürlüğü Kurum Ödülü’ne layık görüldü”.


  


 


Hapis cezası tehdidi altında ve cezaevinde bulunan gazeteciler adına Basın Özgürlüğü Ödülü'nü kazanan gazeteciler


Vedat Kurşun:1976 Mardin doğumlu. 9 yıldır gazetecilik yapıyor. Azadiye Welat Gazetesi’nde yazdığı yazılarda terör örgütü propangandası yaptığı gerekçesiyle hakkında 169 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Vedat Kurşun halen Diyarbakır D tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.


 


İrfan Aktan: 1981 Yüksekova doğumlu. AÜ İletişim Fakültesi mezunu. Çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayınlandı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Express dergisinde yayımlanan "Bölgede ve Kandil'de Hava durumu/Mücadele Olmazsa Çözüm Olmaz" başlıklı yazısı nedeniyle gazeteci İrfan Aktan'ı 1 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum etti.


 


İsmail Saymaz:  Rize 1980 doğumlu. MÜ İletişim Fakültesi mezunu. Radikal gazetesinde muhabir. İnsan hakkı ihlalleri, düşünce ve ifade hürriyeti üzerine haberler yapıyor. Erzincan Davası’nı konu alan ‘Postmodern Cihad / Tarikat-Siyaset-Adalet Üçgeninde Erzincan Davası’ adlı bir kitabı var. Halen beşi Erzincan Davası hakkında olmak üzere yedi ayrı haberine açılan sekiz farklı davada, ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gizliliği ihlal’ suçlaması ile  58 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.


 


  


Ödüller 24 Temmuz Geleneksel Gazeteciler Günü’nde verilecek


 


2010 Basın Özgürlüğü Ödülleri sahiplerine, Dolmabahçe Sarayı Hasbahçe’de düzenlenecek olan  24 Temmuz Geleneksel Gazeteciler Günü’nde verilecek. Törene her yıl  medya, siyaset, ekonomi ve üniversite dünyasının önde gelenleri katılıyor. Ayrıca törende son bir yıl içinde sürekli basın kartı taşımaya hak kazanan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyelerine anı plaketleri takdim edilecek.


 


 


Bugüne kadar Basın Özgürlüğü Ödülleri'ni alanlar


1989 


Kişi::Nazlı Ilıcak


Kuruluş: IPI


1990


Kişi :Kaya Erdem


Kuruluş:Türkiye Barolar Birliği


1991


Kişi :Güngör Mengi- Okay Gönensin


Kuruluş:Cumhuriyet Gazetesi


1992


Kişi  (Basın Dışı  :TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk


Kişi ( Basın İçi) :Emin Çölaşan


Kuruluş :Türkiye Gazeteciler Sendikası 


1993


Kişi  : Uğur Mumcu


Kuruluş : Anka


1994


Kişi :İlhan Selçuk


Kuruluş:İstanbul Barosu


1995


Kişi :Altan Öymen (Milliyet Gazetesi Başyazarı), Şerif Turgut  (ATV Muhabiri)


Kurum:Saraybosna‘da yayınlanan  Oslobodenje Gazetesi


1996


Kişi : Umur Talu


Kurum: Yeni Adana Gazetesi


1997


Kişi :Orhan Erinç (TGC Başkanı)


Kurum :Cumhurbaşkanlığı


1998


Kişi :Nezih Demirkent


Kurum:Verilmedi


1999


Kişi :Fikret İlkiz, Melih Aşık,


Kurum::Bartın Gazetesi, AP


2000


Kişi: İonna Kuçuradi


Kurum:Deprem Bölgelerindeki Gazete TV ve Radyo Çalışanlarına


2001


Kişi : Nail Güreli


Kurum:İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi


2002


Kişi :Bekir Coşkun


Kurum :Cumhurbaşkanlığı


2003


Kişi : Hıfzı Topuz


Kurum:Tüm Yerel Medya Kuruluşları


2004


 Kişi :Ragıp Duran


 Kurum:Verilmedi


 2005


 Kişi :Verilmedi


 Kurum :Verilmedi


 2006


 Kişi :Musa Kart, Mithat Ali Kabaali  (3. Asliye Hukuk Hakimi)


2007


Kişi :Hırant Dink, Ragıp Zarakolu, Gülçin Çaylıgil


Kurum :Türkiye Gazeteciler Sendikası


2008


 Kişi :Gökçer Tahincioğlu- Kemal Göktaş


Kurum :Basın Müzesi


2009


Kişi :Nedim Şener, Rıza Türmen      


Kurum: Verilmedi           

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin