2 sinema derneği daha Altın Portakal sessizliğini bozdu

SenaristBir ve Sen-Der, Altın Portakal'daki sansür kriziyle ilgili bir açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
2 sinema derneği daha Altın Portakal sessizliğini bozdu

Bu yıl 51'ncisi gerçekleştirilecek olan Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nde Gezi Parkı eylemlerini anlatan 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' belgeseli festival dışı bırakılmış ve bir sansür tartışması başlamıştı.



Belgeselin yönetmeni Reyan Tuvi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada filmin İngilizce altyazısındaki bir küfrün çevirisini kaldırdığını, belgeselin Antalya’da gösterileceğini açıklamıştı.



Festivaldeki sansür, krize neden olmuş; 10 jüri üyesi istifa etmişti.



Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SenaristBir), Senaryo Yazarları Derneği (Sen-Der) krizin ardından şu açıklamayı yaptı:



"51.Altın Portakal Film Festivali’nde önjüri tarafından yarışmaya değer görülen “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” adlı belgesel filmin festival komitesince yarışmaya kabul edilmediği haberi gündeme düştüğünden beri meslek birliği ve dernek olarak, bu dehşet verici durumun düzeltileceği umuduyla sessizliğimizi koruduk.

 

Bu süreçte; söz konusu filmden daha “sert(!)” filmlerin festivale kabul edilmesini kanıt göstererek yapılanın “sansür” olmadığına kamuoyunu ikna gayretlerine ve kararlarının arkasında onurluca duran önjüri üyelerini “sansürü ifşa” eylemleri nedeniyle azarlamalara üzülerek şahit olduk.

 

Köklü festivalin akıbeti önemlidir, ancak sinemanın onuru daha önemlidir.

 

Meslek birliğimiz ve derneğimiz “festivali boykot” noktasına gelmişken adı geçen filmin yönetmeni tarafından filminin SANSÜRSÜZ olarak festivalde yer alacağı duyuruldu. Filmin yönetmeninin bu beyanına itibar ederek krizin çözülmüş olmasından dolayı memnuniyetimizi bildiriyor, otosansürü sansürden daha tehlikeli bulduğumuzun altını çizmeyi de gerekli görüyoruz."

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin