2 senede 3 milyon kişi bu siteden harekete geçti

İmza kampanyası sitesi change.org 2. yaşını kutladı.

Google Haberlere Abone ol
2 senede 3 milyon kişi bu siteden harekete geçti

Dünyanın en büyük imza kampanyası platformu 'Change.org Türkiye’nin 2. yaşı, kampanyacılar, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve basın mensuplarının bulunduğuçok kalabalık bir gecede kutlandı.



1 Eylül 2012’de Türkiye’deki yolculuğuna başlayan Change.org, 2. senenin sonunda Linkedin ve Instagram’dan sonra 3.276.326 kişiyle en yüksek kullanıcı sayısına sahip platform oldu.



Türkiye’de toplam 270 başarılı kampanyaya ev sahipliği yapan site aralarında Açık Radyo Genel Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra, SALT Direktörü Vasıf Kortun, Uluslararası Af Örgütü Yönetim Kurulu üyesi Levent Korkut, Fikir Sahibi Damaklar kurucusu ve Taraf Gazetesi yazarı Defne Koryürek ve yazar Buket Uzuner’in de bulunduğu kampanyacılarıyla 2. yaş kutlaması için bir araya geldi.



Change.org Doğu Avrupa ve Batı Asya Direktörü Dr. Uygar Özesmi, gecede yaptığı konuşmada “Change.org kampanya başlatanlar ve imzalarıyla bu kampanyalara destek olup başarıya götürenlerle var. Değişimi kampanya başlatanlar ve imza verenler yaratıyor” dedi. Milliyet foto muhabiri Bünyamin Aygün’ün serbest bırakılması için sitede kampanya başlatan gazeteci Hilmi Hacaloğludakampanyasının 36.856 imzayla nasıl başarılı olduğunu anlattı. Hacaloğlu konuşmasında Türkiye’de basın özgürlüğünün önemine değindi.Davete katılanlar ellerindeki kara tahtalara akıllarındaki kampanya fikirlerini yazarak #senneyidegistireceksin etiketiyle paylaştı.



3 milyon kullanıcısı olan Change.org’da açılan kampanya konularına bakıldığında %35 insan Hakları, eğitim, çevre, hayvan hakları, %8 ekonomik adalet, %6 ceza adaleti, %6 sağlık oranları ile,kullanıcıların “Türkiye’deen çok değiştirmek istedikleri” konular olarak sıralanıyor.



En çok hangi konudaki kampanyaların başarıya ulaştığı ise açılan kampanyalarla yakın doğrultuda; %36 insan hakları, %26 çevre, ceza adaleti, hayvan hakları, eğitim, %5 sağlık ve %3 ekonomik adalet konularında kampanyalar başarıya ulaşıyor.



Change.org Türkiye, 3.276.326 kullanıcı sayısıyla, bugün 196 ülke arasında ABD, İspanya, İngiltere, Fransa, Kanada, İtalya, Avusturya ve Rusya Federasyonu’ndan sonra 9.sırada.3 milyonu aşan kullanıcıların imzalarıyla 270 kampanya başarıya ulaştı. Böylece, 1 milyon 130 bin kişi attığı imzalarla arzu ettiği değişimi gerçekleştirdi.



Change.org, bireylere değiştirmek istedikleri şeyler için imkan sağlarken aynı zamanda karar vericilere vatandaşların, tüketicilerin isteklerini dinleme olanağı da yaratıyor. Change.org’da başarının anahtarı ise imza sayısı desteğini artırırken aynı zamanda platformu bir örgütlenme aracı olarak kullanmakta. Bu başarıyı tatmak için size de soruyorlar; #senneyidegistireceksin.



Change.org’da başarılı olmuş bazı kampanyalar



Adalete Fener Yak



Fenerbahçe Spor Kulübü yönetiminin yeniden yargılanması talebiyle başlatılan kampanya 622,383 kişinin desteği ile başarıya ulaştı.



Adrasan yeşil kalsın



28 Haziran günü Antalya'ya bağlı Adrasan'da başlayan yangın 125 hektar ormanı yok etti. Yangının hemen ardından, ormanlık alanın imara açılması korkusuyla orada yaşayan köylüler tarafından başlatılan kampanya 20.000 imzaya ulaştığında başarıya ulaştı. Antalya Valisi yaptığı açıklama ile imara açılmanın söz konusu olmadığını ve ağaçlandırmanın Kasım ayında başlayacağını duyurdu.



İTÜ bünyesindeki öğrenci yurtlarına yapılan zammın geri alınmasını istiyoruz



İstanbul Teknik Üniversitesi öğrenci yurtlarına yapılan zam, 1,317 imza ile geri alındı.



Dost Kitapevi



Dost Kitabevi, mağazanın önündeki yeşil alanı çitlerle kapatınca Ankaralılar hemen harekete geçti. Kampanya 2,946 imzaya ulaşmıştı ki, Dost Kitabevi Ankaralıları dinledi ve çitleri kaldırarak yeşilliği yeniden sokakla buluşturdu.



Kabahat Değil Suç



Bir kedinin katledilme videosu sosyal medyada dolaşmaya başladıktan birkaç saat sonra açıldı 'Kabahat Değil Suç' kampanyası. Neşe Akcan, başlattığı kampanyada birkaç saatte 100.000 imza topladı, kısa sürede 250.000'i aştı imzalar. Sonunda Meclis, hayvana işkencenin kabahat değil suç sayılmasını öngören yasa tasarısını gündeme getirdi. Şimdi sıra Meclis'in tasarıyı onaylamasında.



Hevsel Bahçeleri



8.000 yıllık Hevsel Bahçeleri'ni baraj suyu altında kalmaktan kurtaran kampanyayı 34,654 kişi imzaladı. Hem Hevsel Bahçeleri'nde tutulan nöbetler hem de toplanan imzalarla, kampanyacı Mehmet Ali Yalçıner başardıklarını duyurdu.



Seabird Havayolları: #Mogan Gölü Havaalanı Değil, Dikkuyrukların Yaşam Alanı



Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Mogan Gölü, Seabird Havayolları'nın deniz uçakları için havalimanı olacaktı. 8,212 insan, Ankara Kuş Gözlem Topluluğu'nun başlattığı kampanyada bir araya gelerek Seabird Havayollarına seslendi. Sonuç: Mogan Gölü'ne uçaklar inmiyor, göl göçmen kuşları ağırlamaya devam ediyor.



Ehliyetler için 101 lira tutarında "Değerli kağıt bedeli" ödenmesin



Ehliyetlerin değiştirilmesini öngören madde uyarınca 24 milyon sürücüden her birinin, 101 lira tutarında "Değerli kağıt bedeli" ödeyeceği haberini duyan Saliha P kampanyasını başlattı. Kısa sürede 20.907 imzayla destek bulan kampanya sonucu ehliyet ücreti 15 lira olarak belirlendi. Kampanya sahibi kampanyası süresince Twitter’de #ehliyeticin101TLveremem başlığı altında konunun gündemde kalmasını da sağladı.



Kaş yunus parkı derhal kapatılsın ve yunuslar özgür bırakılsın



Kaş'taki yunus parkının kapatılması için harekete geçen yunus dostu yazar Buket Uzuner, 37,145 kişinin imzası ve yerel sivil toplum kuruluşları ile uluslararası organizasyonların desteği ile amacına ulaştı. Artık Kaş'ta bir yunus parkı yok. Şimdi Bodrum'daki yunus parkının kapatılması için yürüttüğü imza kampanyasında destek topluyor Buket Uzuner.



Engelsiz erişim için başka bir arzumuz, @Garanti Bankası #sesliATM istiyoruz



Engelsiz Erişim Derneği, Garanti Bankası'na yönelik başlattığı imza kampanyası ile engellilerin, yaşlıların ve okuma yazma bilmeyenlerin kullanabileceği erişilebilir sesli ATM'ler talep etti. 3,885 imza sonrasında Garanti Bankası yetkilileri bu adımı atacaklarını duyurdu. Bir süre sonra da Garanti Bankası'nın ilk erişilebilir sesli ATM'leri kullanıma açıldı.



MS Hastaları, Plazmaferez tedavisinde devlet desteği alsın



MS hastalarının hayatı boyunca alması gereken Plazmaferez tedavisi birden SGK kapsamından çıkınca, kendisi de MS hastası olan Reyhan Dağ Derleyen bir kampanya başlattı. Kampanyasının ilk haftasında, 1,233 imzaya ulaşan Reyhan'a cevap direkt olarak Sağlık Bakanlığı'ndan geldi. Tedavi yeniden SGK kapsamına alındı, 40.000 MS hastasının ve ailenin hayatı kolaylaştı.



Wolfie evinde kalsın



Sara hastası sibirya kurdu Wolfie, sahibinin Change.org'da yürüttüğü kampanya ve azmi sayesinde evinden olmadı. Wolfie'yi apartmandan atmak isteyen komşular, zor durumdaki bu köpekle dayanışan 7,500 kişi sayesinde bu isteklerinden vazgeçti. Wolfie ailesiyle yaşamaya devam ediyor.



Kadıköy’de interaktif Çocuk Kütüphanesi Kurulsun



Esra Akçay Duff ve Kadıköylü anneler bir yıldır ikna etmeye çalıştıkları Kadıköy Belediyesi’ni 10.000 imza ile İnteraktif Çocuk Kütüphanesi açmaya ikna etti. Bu haberi sosyal medyada duyuran dönemin belediye başkanı Selami Öztürk, önce Twitter’da söz verdi. Birkaç ay içinde de Türkiye'nin ilk interaktif çocuk kütüphanesi Kadıköy'de açıldı.



Boğaz manzaramızı kapayan reklam panosuna hayır



Boğaziçi Üniversitesi'nin halka açık, boğaz manzaralı yerine koyulan devasa reklam tabelası öğrencileri harekete geçirdi. İnşaatı devam eden metronun çıkış noktasına denk geliyor diye manzaranın reklamla kapatılmasını istemeyen Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri kısa sürede 2,446 imza topladı. Kısa sürede İstanbul Büyükşehir Belediyesi direkt olarak kampanya sahiplerine yanıt verdi ve reklam tabelasını kaldırdı.



#Kapadokya’nın geleceği için bir imza



Ayça Olcaytu İşçen Nevşehir’in Üçhisar beldesinde yapılması planlanan çok büyük ölçekli iki otel inşaatına, Arianna ve CRR Otelleri, karşı kampanyasını başlattı. Kampanyanın en önemli amacı Kapadokya’nın doğal dokusunun korunması konusunda kamuoyunun desteğini almak ve söz konusu inşaatların hukuka uygunluğunun araştırılması için yetkilileri harekete geçirmekti. 14.615 imzayla kampanyasının amacına ulan İşçen mücadelesine hukuki yollarla devam ediyor.





 



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin